Sajtószoba

SAJTÓKÖZLEMÉNY:

 

Innovatív méréstechnológiai szolgáltatás fejlesztése az EMEF Kft-nél

 

„EMEF” Első Magyar Energetikai Fejlesztő és Szolgáltató Korlátot Felelősségű Társaság

 

1034 Budapest, Tímár utca 22 II. em 15
Telefon: 0036 1 387 70 50
Telefax: 0036 1 250 55 55
Email: info@emef.hu

 

Uniós támogatásból új ipari méréstechnikai szolgáltatás fejlesztése az EMEF Kft-nél

A méréstechnológiai szolgáltatást nyújtó EMEF Kft. több mint 135 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el a „Vállalatok komplex technológiai innovációjának támogatása” című pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) társfinanszírozásával valósul meg.

A projekttel az EMEF Kft. a gyártással és összeszereléssel, vagy hibaelhárítással foglalkozó cégek számára kínál óriási előrelépést a méréstechnikai területén. A projekttel létrehozott beruházásban települ egy röntgensugárzáson alapuló computer tomográfia (CT) mérést végző berendezés. Ez a technológia mára az ipar területén is elérhető mérési módszer.

A computer tomográfia (CT) mérés során egy speciális mérőberendezés alkalmazásával a tárgyasztalon elhelyezett munkadarabról egy röntgenfelvétel készül, mely az ún. detektoron képződik. A detektoron megjelenő kép minden egyes képpontját digitalizálják, így egy digitális röntgenkép készül. A munkadarabot folyamatosan körbeforgatva és készítve a digitális röntgen képeket megkapjuk a munkadarab 3 dimenziós képét. Így 3 dimenzióban a munkadarab megjeleníthető. A megjelenítés nem csak a munkadarab kontúrjára vonatkozik, hanem az anyagvastagságra és anyagminőségre is vonatkozik. Ez teszi egyedivé ezt az eljárást.

Ezzel a méréstechnikai eljárással szinte minden anyagú munkadarab, legyen az egy vagy több darabból álló mérhető, 3 dimenzióban megjeleníthető. Sőt a számítógépes méréstechnikai szoftver segítségével az egyes munkadarabban az egyes alkatrészek a modellben virtuálisan eltávolíthatók, így hiba diagnosztikai eljárásokat is lefolytathatók.

A CT géppel történő mérés alkalmas arra, hogy a tervező asztalon megszületett AUTO CAD modellt összehasonlítsa a legyártott valós gyártmánnyal. Látható, milyen pontossággal sikerült legyártani a gyártmányt.

 

A projekt keretében olyan új információ technológiai megoldásokat fejleszt ki az EMEF Kft., mellyel két különböző telephely között is a nagyméretű mérési fájlokat lehet gyorsan és hatékonyan mozgatni.

 

Közreműködő szervezet:

 

MAG Zrt. – Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt.

1139 Budapest, Váci út 81-83.
www.nfu.hu
www.magzrt.hu

tábla_590