Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program

Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program

 

Az EMEF Kft. ipari méréstechnikai tevékenységének fejlesztése Székesfehérváron
Támogatott: „EMEF” Első Magyar Energetikai Fejlesztő és Szolgáltató Kft.
Projektazonosító: GINOP-2.1.8-17-2017-00773
Támogatás mértéke 50% vissza nem térítendő
A támogatás pontos összege: 5 426 873 Ft
Projekt befejezésének dátuma: 2018.08.22


 

Az EMEF Kft. néhány éve Székesfehérváron indította el az innovatív ipari méréstechnológiai szolgáltatási üzletágát, melyet a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program által kiírt eszközbeszerzési pályázat igénybevételével kívánt továbbfejleszteni.
 

Az ipari mérés során a computer tomográfos (CT) mérőgéppel egy 500 mm átmérőjű és 700 mm magas befoglaló hengerben elhelyezett munkadarabot beszkenneljük, azaz előállítjuk róla a 3D-s pontfelhőt és képet. A pontfelhőt a CAD modellre illesztjük 3D-s úgynevezett BestFit módszerrel és összehasonlítjuk a munkadarab eltérését a modellhez képest. Méréseket végzünk közvetlenül a 2 dimenziós röntgenképen, majd a munkadarabról tetszőleges helyen metszeti képet állítunk elő, melyen lemérjük a szükséges geometria méreteket, így nem csak külső, hanem nehezen hozzáférhető helyen lévő belső mérteket is pontos méreteket is meg tudjuk határozni. Elvégezzük a munkadarab roncsolás mentes anyagvizsgálatát, így pl. repedés, buborék vagy zárvány keresést. Összetett, több anyagból álló munkadarabok esetén vizsgálni tudjuk a különböző anyagminőségű elemeket. Összeszerelt állapotú összetett, több darabból és anyagminőségből álló munkadarabok esetén roncsolás mentes vizsgálattal tudjuk ellenőrizni a kapcsolódási pontokat és felületeket. A CT gépben a munkadarab egy forgatható tárgyasztalon kerül elhelyezésre a röntgenforrás és a szenzor között, ezzel lehetővé téve a darab átvilágítását A CT-vel történő mérés során a tárgyasztalon elhelyezett munkadarabról röntgenfelvétel készül, mely az ún. detektoron képződik. A detektoron megjelenő kép minden egyes képpontja digitalizálásra kerül, így egy digitális röntgenkép készül. A munkadarabot folyamatosan körbeforgatva és készítve a digitális röntgenképeket megkapjuk a munkadarab 3D-s képét. Így a munkadarab 3 dimenzióban megjeleníthető. A megjelenítés nem csak a munkadarab kontúrjára vonatkozik, hanem az anyagvastagságra és anyagminőségre is. Ez teszi egyedivé ezt az eljárást. Ezzel a méréstechnikai eljárással szinte minden anyagú munkadarab – legyen az egy vagy több darabból álló – mérhető, 3 dimenzióban megjeleníthető. Sőt a számítógépes méréstechnikai szoftver segítségével a munkadarabban az egyes alkatrészek a modellben virtuálisan eltávolíthatók. Így roncsolás nélkül, az összeállított munkadarabon minden diagnosztikai mérés és ellenőrzés lefolytatható. A CT-vel végzett mérés a munkadarabok geometriai meghatározásán kívül repedés, törés, zárvány vizsgálatra is lehetőséget ad.
 

A projekt keretében a Werth Messtechnik GmbH-tól megvásároltuk az új REKO CT (XL adatfeldolgozó, XXL plusz opcióval kompletten) gépet, mely abban jelent technológiai újdonságot a vállalkozás számára, hogy a CT mérést végző gép tengelyeinek optimalizált mozgatásával csökkenti a CT mérési időt. A PC modul időoptimalizált CT térfogatok rekonstruálására, akár 60 milliárd voxelre képes. A rendszer hardvere úgy van beállítva, hogy a rekonstrukciós számítás normál CT paraméterek mellett, akár 4000 képpontos vízszintes detektor felbontásig a képfelvétellel párhuzamosan végezhető el. Ezért a képek rögzítésének befejezése után a teljes rekonstruált térfogat rendelkezésre áll. Az Y raszter tomográfia használatával (n-szer) a térfogat akár 60 milliárd voxelre is kiterjeszthető. A beszerzendő csúcsteljesítményű gép műszaki specifikációja: Intel S2600CO szerver alaplap, 2 db Intel Xeon processzor E5-2660 v2 2,20 GHz, AMD FirePro V3900 + NVIDIA GeForce GTX 1070, 1 TB SSD + 2 TB HDD, 192 GB RAM.
 

Jelen projekt keretében szintén beszerzésre került a VGStudio MAX 3.2 CT felvétel és 3D megjelenítő szoftver, valamint annak továbbfejlesztett porozitás analízis modulja, mely szoftvereknek köszönhetően az ipari méréstechnika területén belül képessé válunk olyan szigorú követelményeknek történő megfelelésre is, amit pl. az autóipart képviselő VW csoport vagy PSA konszern is megkövetel.
 

A fentebb kifejtett adaptív innováció révén nő a vállalkozásunk versenyképessége, hiszen egyfelől magasabb szinten tudjuk kiszolgálni a meglévő, és jövőbeni megrendelői igényeket, másfelől a csökkenő mérési időnek köszönhetően nő a méréstechnikai szolgáltatásunk hatékonysága, ami a felszabaduló kapacitás által végső soron jövedelmezőség bővülést, illetve új piacokra történő belépés lehetőségét hordozza magában.